ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου στην Αστυπάλαια

Με   επιτυχία  ολοκληρώθηκαν  στην ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ [από τις 14/9  έως και τις 16/9] οι εργασίες του    τριήμερου 9ο  Επιστημονικού Συνέδριου  με θέμα   “Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ-Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ”, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων-ΤΑΔ  [Ε.Π.Ε.ΤΑΔ.] με την συνεργασία  της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου [Ε.Σ.ΕΤ.] και του  Δήμου Αστυπάλαιας.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας κ. Νικόλαος Κομηνέας, τόνισε την σημασία της διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων, έδωσε συγχαρητήρια και ευχαρίστησε τους-τις διοργανωτές-τριες γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Τόνισε ότι το νησί είναι ΑΝΟΙΧΤΟ στη φιλοξενία επιστημονικών και καλλιτεχνικών δράσεων  καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και επεσήμανε ότι οι κάτοικοι συμμετέχουν με χαρά σε καθεμία από αυτές.

Ο  Υφυπουργός Τουρισμού, καθηγητής κ. Μανος  Κόνσολας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί με φυσική παρουσία αλλά με  σύνδεση [skype]. Υπογράμμισε ότι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη  κρίση που βίωσε ποτέ η οποία έχει επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιάστις χώρες.. Ανέφερε τους τρεις βραχυπρόθεσμους στόχους του Υπουργείου, δηλαδή την διατήρηση ζωντανών  των τουριστικών επιχειρήσεων, τη στήριξη της απασχόλησης  και  των ανέργων και βέβαια τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στον Τουρισμό με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ,την επένδυση στην ποιότητα, την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας   και της πράσινης τουριστικής οικονομίας.

Χαιρετισμούς  απηύθυναν   η  Αντιπρύτανις του Παντείου Παν/μιου, Γεν.Γραμματέας της ΕΠΕΤΑΔ, καθηγήτρια κ. Μαριάννα Ψύλλα, ο Πρόεδρος της Ε.ΣΕ.Τ. κ. Γιώργος Κουκουλιάτας, και ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης του Δήμου Αστυπάλαιας κ. Λαπατάς. Η  Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγήτρια κ. Τέσσα Δουλκέρη  τόνισε την ανάγκη της διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων  στα Δωδεκάνησα  για τον Τουρισμό, και ανέφερε  ότι  το Επιστημονικό  ταξίδι  τους ξεκίνησε από το 2014 με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου-Δ/νση Τουρισμού και  είχε  σημαντικούς σταθμούς σε διάφορα νησιά. Η Αστυπάλαια ως γέφυρα μεταξύ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αποκτά ιδιαίτερη σημασία  αλλά και η φιλοξενία  του Δήμου και των κατοίκων του  νησιού, οι  σημαντικές δυνατότητες εναλλακτικών μορφών Τουρισμού και η δημιουργική Οικονομία  την καθιστά  σημαντικό  ελκυστικό  προορισμό.

Οι Εισηγητές-τριες,  η τ. Πρύτανις του Παντείου Παν/μιου καθηγήτρια κ. Ι.Κριάρη, ο ομότιμος καθηγητής κ. Δ. Χαραλάμπης, η Ειδική Επιστήμων κ. Β. Θεολόγη  ανέπτυξαν τις πολιτικο-κοινωνικές επιδράσεις  στον Τουρισμό μετά  την εξάπλωση της Πανδημίας. Μεταξύ άλλων  η  κ. Κριάρη υπογράμμισε ότι το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αστυπάλαιας μπορεί να αξιοποιηθεί με νέες δημιουργικές επιχειρήσεις  και να προωθήσει τις διατροφικές ιδιαιτερότητες με  την παρασκευή και επεξεργασία των προϊόντων του νησιού.  Ειδικά η κ. Θεολόγη έκανε αναφορές  στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα νησιά   που επιφέρουν αναταράξεις στις τουριστικές δραστηριότητες των περιοχών  και στην άμεση αντιμετώπιση τους. Ο  δε κ. Χαραλάμπης έκανε ιστορική αναφορά στις γεωπολιτικές εντάσεις  των τελευταίων δεκαετιών σε διάφορες χώρες   και  στις  άμεσες επιπτώσεις στον Τουρισμό των περιοχών.

Ο καθηγητής κ. Σταλίκας  ανέπτυξε  την σημασία  των ΘΕΤΙΚΩΝ συναισθημάτων  σε περιόδους πανδημίας και τόνισε την σπουδαιότητα  της εμπειρίας του επισκέπτη [βιωματικής] στην ψυχοσύνθεση του και στα θετικά συναισθήματα που απορρέουν, ειδικά μετά τον εγκλεισμό.

Εξειδικευμένα  θέματα για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ  ανέπτυξαν  ο καθηγητής του Παν/μιου του Λονδίνου (/University of the Arts London,] κ. Θωμάς Γιάγκογλου, η καθηγήτρια κ. Τ. Δουλκέρη και η  επ. καθηγήτρια κ. Μπέττυ Τσακαρέστου. Ο κ. Γιάγκογλου  ξεκινώντας με ιστορική αναφορά, παραπέμποντας στη διεθνή βιβλιογραφία και αναλύοντας στατιστικά στοιχεία  των  Διεθνών Τουριστικών Οργανισμών, ανέπτυξε τον σύγχρονο όρο της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ  ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  που συσχετίζεται με τις κρίσεις [πανδημίες, στρατιωτικές συρράξεις], αλλά και με  ειδικά έκτακτα γεγονότα που ανατρέπουν τον Τουρισμό  των περιοχών που πλήττονται. Έκανε και προτάσεις για την αντιμετώπιση  τους.

Η επιστημονική ομάδα  με την επίβλεψη της κ. Δουλκέρη και του κ. Γιάγκογλου  ανέφερε τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα που διεξάγεται για την προβολή των δημοσιευμάτων σχετικά με τον ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ [Πανελλήνιο και Περιφερειακό ] Τύπο  αλλά και τον Ευρωπαϊκό.

Με σύνδεση  μέσω  skype η επ. καθηγήτρια κ. Μπέττυ Τσακαρέστου ανέπτυξε τις νέες μορφές του Τουρισμού, την σημασία του ψηφιακής τεχνολογίας  σήμερα στις τουριστικές επιχειρήσεις  και ειδικά στα ταξίδια  σε  υβριδικούς  κόσμους   με νέες μορφές εξερεύνησης εμπειριών.

Οι υπόλοιποι  Εισηγητές-τριες ανέφεραν πιο ειδικά  θέματα. Το κοινό συμμετείχε με ερωτήσεις, και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ο αντιδήμαρχος  κ. Γ. Σάββας  τόνισε  την υπευθυνότητα των επαγγελματιών και των κατοίκων την περίοδο της Πανδημίας γιατί τήρησαν τα υγειονομικά πρωτοκόλλα και απέφυγαν  κρούσματα της νόσου μέχρι στιγμής. Επεξεργασμένα για δημοσίευση  μερικά κείμενα των Εισηγήσεων  θα συμπεριληφθούν σε Συλλογικό Τόμο  με τίτλο “ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, Α τόμος”, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ.

Ο δε κ. Καμπίλης, Σύμβουλος του Δήμου, ανέφερε  το παράπονο των κατοίκων που δεν έχει συμπεριληφθεί η Αστυπάλαια στα 26 νησιά  στα οποία καταργείται η καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Για  την Οργανωτική Επιτροπή

Η Πρόεδρος

ΤΕΣΣΑ ΔΟΥΛΚΕΡΗ  

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και του Δήμου Νισύρου

 

Tην Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, υπογράφηκε Μνημόνιο  Συνεργασίας μεταξύ του Παντείου Πανεπιστημίου και του Δήμου Νισύρου για επιστημονικές και  εκπαιδευτικές δράσεις.

Όπως αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Νισύρου

«Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, νομίμως εκπροσωπούμενο από την Πρύτανιν  καθηγήτρια κυρία Ισμήνη Α. Κριάρη και ο Δήμoς Νισύρου, νομίμως εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Νισύρου κύριο Χριστοφή Κορωναίο, στην πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου. Το μνημόνιο συνεργασίας στοχεύει στην προγραμματική συνεργασία τους σε θέματα και αντικείμενα κοινών ενδιαφερόντων  και σκοπών  σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία και την αποστολή τους».

Το μνημόνιο αυτό είναι αποτέλεσμα των συνεχιζομένων από το 2014 επιστημονικών δράσεων που διοργανώνονται στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα γενικότερα από την Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων (Ε.ΠΕ.ΤΑΔ.) σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Σ.Ε.Τ.).

Στις 6/7/8 Σεπτεμβρίου 2019  διοργανώθηκε στη Νίσυρο Συνέδριο με θέμα: «Οι νέες τάσεις του Τουρισμού. Η περίπτωση της Νισύρου», σε συνεργασία με τον Δήμο της Νισύρου. Στο συνέδριο συμμετείχαν καθηγητές/τριες των Α.Ε.Ι. και δημοσιογράφοι με Πρόεδρο της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής την καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Τέσσα Δουλκέρη.

Μεταξύ των συνέδρων συμμετείχε και η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου  καθηγήτρια κ. Ισμήνη Κριάρη.

Την Ε.Σ.Ε.Τ. εκπροσώπησε ο Γραμματέας του Δ.Σ. Γιώργος Παπούλιας που μαζί με την κ. Τέσσα Δουλκέρη τοποθετήθηκαν πάνω στο ζήτημα "Ψηφιακές Πλατφόρμες-Τουρισμός και Επικοινωνία – Ευκαιρίες και Προκλήσεις". Στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου διαβάστηκε και χαιρετισμός που έστειλε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Κουκουλιάτας.

 

Το Δελτίο Τύπου του Δήμου Νισύρου

 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ

 

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, νομίμως εκπροσωπούμενο από την   Πρύτανιν  καθηγήτρια κυρία Ισμήνη  Α. Κριάρη και ο Δήμoς Νισύρου,  νομίμως εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Νισύρου κύριο Χριστοφή Κορωναίο, στην πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου. Το μνημόνιο συνεργασίας στοχεύει στην προγραμματική συνεργασία τους σε θέματα και αντικείμενα κοινών ενδιαφερόντων  και σκοπών  σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία και την αποστολή τους.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής συνεργασίας των συμβαλλόμενων φορέων προβλέπεται η ανάπτυξη δράσεων ιδίως στους παρακάτω τομείς:

 

1. Συνδιοργάνωση συμποσίων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών  σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων,  πάνω σε θέματα κοινού ερευνητικού ενδιαφέροντος και των δύο Μερών τα οποία θα συμβάλλουν στην ειδική επιμόρφωση αιρετών, στελεχών, υπαλλήλων του Δήμου με στόχο την βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους Δημότες.

Συνεργασία σε αντικείμενα που άπτονται των αρμοδιοτήτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού, αφορούν στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και μπορούν να υποστηριχθούν από τα τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα του Παντείου Πανεπιστημίου τόσο σε μεταπτυχιακό όσο και σε διδακτορικό επίπεδο.

 

Ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των μερών, για την ανάπτυξη και οργάνωση δράσεων οι οποίες συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική πρόνοια και συνοχή και εν γένει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Παροχή υποστήριξης του Παντείου Πανεπιστημίου προς τον Δήμo Νισύρου  σε ζητήματα που αφορούν διοικητικές διαδικασίες, κοινωνικές έρευνες, ευρωπαϊκά θέματα κλπ. με επιμόρφωση-εκπαίδευση στελεχών του Δήμου.

 

2. Διοργάνωση σεμιναρίων με ενδεικτική θεματολογία:

Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Σχολικού εκφοβισμού, Ενδοοικογενειακής βίας, Διοικητικού Δικαίου, Δικαίου ΕΕ, Δημοσιονομίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομίας.

Ειδικά θεματικά σεμινάρια για θέματα αιχμής όπως ενδεικτικά: ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, το δίκαιο,  η τεχνολογία, το περιβάλλον και η οικονομία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζητήματα που αφορούν στους πρόσφυγες/μετανάστες κ.λ.π., επίλυση συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο, αντιμετώπιση κρίσεων, βέλτιστη διαχείριση του εργασιακού δυναμικού κ.λ.π.

 

3. Η δημόσια ανάδειξη και συνδυαστική αξιοποίηση από τους φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) των δυνατοτήτων που παρέχονται από τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις των δύο μερών για προπτυχιακές,  μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές, που θα αφορούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο μερών και θα προκύπτουν από την ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας του Δήμου Νισύρου.

 

4. Οι χρήστες των Βιβλιοθηκών του Παντείου Πανεπιστημίου θα έχουν την δυνατότητα να επωφελούνται από τις εκπαιδευτικές δυνατότητες-εγκαταστάσεις του Δήμου Νισύρου και αντίστροφα.

 

5. Η δυνατότητα φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου να κάνουν πρακτική άσκηση στον  Δήμο Νισύρου.

 

6. Η ανάπτυξη δράσεων διάχυσης της πληροφορίας  των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

 

7. Οι κοινές δράσεις θα υλοποιούνται είτε με ιδίους πόρους των συμβαλλομένων είτε με εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους.

 

8. Για το συντονισμό των μεταξύ τους σχέσεων, την προετοιμασία και την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της συνεργασίας των συμβαλλομένων θα συσταθεί ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους των μερών, η οποία θα επιλαμβάνεται της επίλυσης τυχόν αναδυομένων ζητημάτων και θα έχει την εποπτεία της οργάνωσης και υλοποίησης των δράσεων.

 

 Ως πρώτη δράση προγραμματίζεται καλοκαιρινό σχολείο το φετινό καλοκαίρι.

 

Νίσυρος: Επιστημονικό συνέδριο για τις νέες τουριστικές τάσεις

 

Η Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων και η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, διοργανώνουν στη Νίσυρο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Οι νέες τάσεις του τουρισμού, η περίπτωση της Νισύρου», με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Νισύρου.

Περισσότερα...

Οι ακριτικοί Λειψοί βρίσκουν την άκρη στο νήμα της ανάπτυξης – Η περίπτωση του αθλητικού τουρισμού 

Μια δυνατή ομάδα επιστημόνων καθηγητών από τα πανεπιστήμια, Πάντειο, Αριστοτέλειο, Πελοποννήσου, νέων ερευνητών και υποψήφιων διδακτόρων, έμπειρων δημοσιογράφων από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ) βρέθηκαν στους ακριτικούς Λειψούς την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018. Εκεί με τον συντονισμό της κ. Τέσσας Δουλκέρη, καθηγήτριας Επικοινωνίας και προέδρου της Εταιρείας Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ και του Δήμου Λειψών πραγματοποιήθηκε το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΩΝ». Συνδιοργανωτές ήταν το Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.), η, η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, και o Δήμος Λειψών.

Περισσότερα...