ΚΑΣΟΣ
Μια περιπλάνηση στην Ηρωική Νήσο Κάσο
Της Ειρήνης Τριανταφυλλίδου*
Αν λατρεύετε την περιπέτεια, την ηρεμία που σου προσφέρει η παρθένα φύση, τις μοναχικές παραλίες, αλλά και το καλό παραδοσιακό φαγητό, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την Κάσο. Ένα μικρό νησί στον αφρό της θάλασσας ανάμεσα στην Κάρπαθο και τη Κρήτη. Ένα από τα πιο τρικυμιώδη περάσματα των Ελληνικών θαλασσών. Πιθανότατα εκεί να οφείλεται και το όνομά του, φοινικικής ρίζας, καθώς Κασ- σημαίνει αφρός της θάλασσας.
Η «άγνωστη» Κάσος - Ένας μικρός παράδεισος
Της Δήμητρας Παπαχαραλάμπου ς*
Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα δεν είναι γνωστή μόνο για τους δημοφιλής και κοσμοπολίτικους προορισμούς της, αλλά και για τους καλά κρυμμένους θησαυρούς της ζωντανούς σε αρχαία έθιμα και παραδόσεις. Με απρόσμενες εναλλαγές, φως και απέραντο γαλάζιο, η Κάσος είναι ένα νησί λιγότερο δημοφιλές που μοιάζει να έχει μείνει ανέγγιχτο στο χρόνο. Ξεχασμένα μονοπάτια, πολυάριθμες εκκλησίες, ιδιαίτερης σημασίας σπήλαια που «κουβαλούν» συμβολισμούς και ιστορία «κουρνιάζουν» στην αγκαλιά αυτού του ραβδοειδές σε σχήμα νησιού.
Άνοιξη στην Κάσο
Του Κυριάκου Παπαγεωργίου*
Ανήμερα του Οσίου Λόγου, εδώ στην Κάσο, μεσίστια κυματίζουν, σε ρούγες αιγιαλούς και μαχαλάδες, τα φλάμπουρα των ευλαβούντων ανέμων. Κι αντηχούν οι τυμπανοκρουσίες από τ' αντιμάμαλα των κουφωτών βράχων.
Πανηγυρίζουν οι Άγιοι Πάντες και - παρότι ξενομπάτες στο νησί - ευλογούν την εαρινή έξοδο στο φως που αχαλίνωτο αφηνιάζει πάνω απ' όλο το νησί.
Οι Θερμοπύλες του Αιγαίου
Του Κούγκα Κωνσταντίνου*
Όντας γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, θα ήταν αφελές από μέρους μας να υποτιμήσουμε άλλο κομμάτι της Ελληνικής Χερσονήσου ως αναξιόλογο ή αμελητέο. Από τα ανάκτορα της Κνωσού μέχρι τις ακτές της Θράκης, κάθε τόπος της Ελλάδος μπορεί να χαρακτηριστεί από τη συμβολή του στην ελληνική ιστορία. Μια ιστορία γραμμένη από τον λαό της και δοξασμένη για τα κατορθώματα της τόσο στον πόλεμο όσο και στην ειρήνη. Εξαίρεση βεβαίως δεν αποτελεί η νήσος της Κάσου, γνωστή και ως Ηρωική Νήσος Κάσος, χάρις στην αυτοθυσία του λαού της κατά την Ελληνική Επανάσταση.
ΚΑΣΟΣ: Ένας υπέροχος ‘’χακί’’ προορισμός διακοπών
Του Ηλία Προύφα*
Αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί χώροι δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, η Αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες, το Άγιον Όρος, τα Μετέωρα και το νησί της Αποκαλύψεως, η Πάτμος.
Υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας, όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα, όχι και τόσο δημοφιλή στο ευρύ κοινό, αλλά με πλούσια ιστορία και παράδοση, οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον στρατιωτικό τουρισμό.
Η βουτιά της γοργόνας
στο νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, την ηρωική Κάσο
της Αναστασίας Πουλοπούλου*
Η θάλασσα είναι γένους θηλυκού. Σε φλερτάρει, σε συντροφεύει στα καταγάλανα νερά της, σε κάνει να χαμογελάς, μα πάνω απ' όλα να την ερωτευτείς και να σκέφτεσαι για πάντα, λόγω των μοναδικών στιγμών που σου χάρισε απλά. Το σώμα σου ανατριχιάζει από ευφορία και ηδονή, όταν κάθε σημείο του ακουμπά το νερό και αναμειγνύεται με τους γείτονες της ακτής, τη χρυσή, βελούδινη αμμουδιά και κάθε είδους βότσαλα, πέτρες και κοχύλια, που λαμπυρίζουν μόνο εσένα δίπλα τους.
Μία περιδιάβαση στον τόπο και στο χρόνο με φόντο την τουριστική της ανάπτυξη!!
Της Έφης Βαλίλα*
Η Κάσος, το νοτιότερο και πλησιέστερο προς την Κρήτη νησί της Δωδεκανήσου, με έκταση 62 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ουσιαστικά το τελευταίο κρίκο της αλυσίδας ανάμεσα στη Μικρά Ασία και την Κρήτη. Απέχει 26 μίλια από την Κρήτη και 3 μίλια από την Κάρπαθο.
Τα φυσικά χαρακτηριστικά του Νησιού…